Björnturen 2017

Jag (Pernilla) och Johanna bestämde oss tidigt i våras att vi skulle anmäla oss till Björnturen som skulle arrangeras av Naturkompaniet. Det skulle bli vår första tur tillsammans. Vi hade gott om tid på oss att förbereda både oss själva och hundarna för den kommande vandringen. Det är ju viktigt att man tränar sig själv med kängor och packning men även att man kan använda packningen exempelvis tältet.

Ska man dessutom som oss ta med hundarna som skulle bära klövjeväskor så är det viktigt att hundarna får en bra träning och förberedelse dem med. Det är väldigt viktigt att man hittar väskor som sitter bra på hunden och som går att packa bra om man ska låta hunden bära. Vi kommer att återkomma med packning och träning av hund i ett eget avsnitt.

Vi tränade under våren och vips så var det dax att förbereda sig med packningen. Jag hann att packa om ryggsäcken många gånger och ta bort saker och även lägga till det som man tror att man kan komma att behöva. Sen får man inte heller glömma bort att vatten väger en del och det är super viktigt att ha utrymme för vatten och också tänka på att det väger mer än vad man tror.

På fredagen var det bestämt att vi skulle ses på centralen i Stockholm, våra tåg skulle komma in med 5 min skillnad. Hundarna och jag var taggade och förväntansfulla på helgen. Vi bestämde oss för att skynda oss för att hinna med pendeltåget ut till Haninge för att sedan ta bussen. Vi hade 1 min tillgodo när vi skulle köpa biljetterna och sen fick vi springa trapporna upp till tåget. jag kom med men Johanna stod på andra sidan dörrarna med Jixxa. Vad hände? Sen öppnades dörrarna och hon kunde åka med. Vilken tur vi hade. Denna helg började ju riktigt bra.

Vi tog sedan bussen ut till Tyresta By och träffade på en mängd studenttåg vilket var spännande. Viva är ju van att vara med mig på olika äventyr och bryr sig inte allt för mycket. Atlas som aldrig innan hade åkt tåg eller vart på centralen som dessutom älskar alla trodde ju att studenterna kanske ville leka med honom. Jixxa som är en hund som är van att vara på landet fick sig en tuff start på fredagen men klarade det med bravur. Vilka toppen hundar vi har.

2017-06-09 14.20.58
Gänget samlat i Tyresta By

Framme i Tyresta By så passade vi på att äta och reka läget för tältningen, vatten, toaletter och mötesplatsen för morgondagen. Vi hittade platsen för tälten och valde ut 2 st bra platser och slog upp tälten. Det var bara vi där och vi passade på att umgås och göra klart allt inför kvällen. Vi hade ju sedan långt innan bestämt att vi skulle äta pannkakor med äpple och kanel och självklart gjorde vi det. Det var så smarrigt och gott och allt tog slut. Även hundarna fick ju smaka så klart. Jag är ju lite imponerad över hur bra pannkakorna blev fast de blev tillagade på trangiaköket.

Foto 2017-06-10 08 54 31
Här startar vi Björnturen

Lördagen vaknade vi i bra tid och fixade undan alla sakerna, fyllde på vatten och energi till oss. Sen var det dax för incheckning. Vi fick en påse att plocka skräp i, karbinhake, lukta gott i skorna och en påse med mat som ingick i startavgiften. Vi gick till vår grupp som vi skulle gå med. Den blåa hundgruppen blev det, vi var 7 st och 4 hundar samt vår guide Anna- Luisa. Vi höll en bra tempo som passade alla och var även duktiga på att ta vattenpauser regelbundet. Vi hade anmält oss att gå 2,4 mil på lördagen. Några gånger undrade jag hur vi hade tänkt när vi anmälde oss men det gick ju bra.

Jag har ju en höft som inte alltid vill vara med och göra som jag vill, vilket påverkade mig en del. Men då fick man ändra lite på gången och gå lite saktare för att få till det. Hundarna var så duktiga och kämpade på trots värmen och packningen. Vi såg till att de regelbundet fick vätskeersättning som vi hade med till dom. När vi stannade för lunch så fick de även energipasta som ett tillskott för att fylla på med energi och lite gott. Det ska ju vara roligt att göra en vandring och inte bara ta sig från A till B. Vi hade lunch stopp i Alby där de som skulle gå kortare turen fick börja. Då hade vi 1 mil kvar på vandringen och vi hade fått ny energi att orka vidare ett tag till.

När vi hade gått ca 6 km så gjorde vi ett stopp och då hade jag och Johanna pratat om att stanna och göra en längre paus för att vila min höft lite och Johanna hade ont i magen. Gruppen fortsatte trots att de ville att vi skulle hålla ihop. Men vi lovade att säga till när vi kom i mål. En längre paus var välbehövligt för oss alla 5 som fick vila och samla krafterna för sista biten. Envisa som vi är hela gänget så laddade vi om och peppade oss och kämpade vidare. Vi kom i mål strax för 20 på kvällen precis innan de skulle stänga målgången. Vi blev välkomna och grattade av vår guide Anna- Luisa som hejade på oss sista biten. Vi var säkert sist i mål men det brydde vi oss inte om. Vi hade tagit oss i mål och var så nöjda med det.

2017-06-10 20.25.24
Bästa gänget vid målet i Hellasgården dag 1.

Vi och de andra i gruppen bänkade oss på after hike för lite vätskeintag och chips. 🙂 När vi satt där och njöt av livet, musiken och lyckoruset av att vara klara för dagen så började det regna och åska. På med regnkläder och regnskyddet på väskan och himlen var öppen. Vi som var så sena i mål hade ju inte heller satt upp tältet vilket inte lockade när det öste ner.

Men det minskade och då passade vi på att gå till tältplatsen för att hitta en plats för natten. På tältplatsen så fanns det bajamajor och vatten vilket var mycket bra så det fanns i närheten. Tälten slog vi upp snabbt och hundarna in i tältet som inte var nöjda med att vara blöta. Men de löste det genom att rulla runt i tältet för att torka sig innan jag fick in mina saker. Tur att jag hade med mig handdukar så det gick att torka bort det värsta. När allt var på plats i tältet så att det gick att sova för natten så lade sig hundarna och somnade snabbt. De ville inte ens äta maten jag serverade framför nosarna. Johanna erbjöd Jixxa en kanelbulle men inte ens den lockade efter dagen.

Vi somnade ovaggade den kvällen i tälten med regnet som droppade mot tältet. När vi sedan vaknade på morgonen så sken solen och det var en härlig morgon. Vi gjorde oss klara och packade ner alla fuktiga saker och laddade om. När allt var packat och inlagt i ryggan så passade vi på att avnjuta frukosten i det fria innan vi gick för att möta upp vår grupp. Idag så var vi 5 som skulle gå tillsammans samt 2 guider plus 3 hundar. Alla i gruppen ville gå kortare turen och vi var överens om pauser och att vi inte hade bråttom till mål. Alla var lite slitna efter gårdagen men även taggade för dagen.

2017-06-11 08.05.02
Taggade inför dag 2.

Vi lämnade Hellasgården där vi hade sovit för att gå mot Björkhagen. Vi höll ett bra tempo och alla var på bra humör och peppade. Det var en del upp och klättra för berg första delen av sträckan. Den bjöd på vacker utsikt av Stockholm och vi kunde skryta om att alla sett Globen. Jag och Johanna hade med oss så vi skulle laga mat på lunchen för att äta. Johanna skulle bjuda på vegetarisk bolognese med makaroner. Det var väldigt gott och självklart mycket godare ute i naturen. Dock var det väldigt mycket mat och de andra i gruppen var mätta och nöjda så hundarna fick offra sig och äta ut det som vi inte orkade. Snälla som de är så åt de med god aptit vilket inte gjorde något då de åt lite dåligt med vanlig mat. Det var skönt att ta en lång lunch och sen gick vi vidare mot målet. Vi hade ju delmål längs vägen som är viktigt när det känns långt till mål och nästa delmål var ju att köpa glass. Å vips så var vi framme vid Björkhagens golfklubb och glass inhandlades och alla njöt av både glassen och det underbara vädret.

Sen var det inte alls långt kvar till målet. Alla fick en ny energi och en längtan att nå målet. Att se de gröna flaggorna i Björkhagen som visade målgången var härligt. Det var skönt att komma i mål utan att vara helt slut och med kraft kvar i kroppen. Vi hade gjort ett bra val som valde kortare turen på söndagen. Vår resa var ju inte slut även fast vi var i mål. Vi kom fram i bra tid och hade gott om tid innan vi skulle ta oss till centralen för att åka hem igen. Vi njöt av pannkakorna som servades vid mål. Jag tror alla var väldigt glada över pannkakorna även hundarna som självklart fick smaka. Det var ju en gruppinsats och alla förtjänade att få lite extra gott i magen. Sen låg vi på gräset och kände oss nöjda med helgen. Ett stort tack till våra guider som peppade, hjälpte till med inställningar av ryggsäckar, delade med sig av kunskaper, bjöd på gottis och kaffe och aldrig gav upp. Ni ska ha ett stort tack för helgen Anna- Luisa och Anders. Hoppas vi ses nästa år igen.

Vi hade klarat det. Vi hade fått stämplat i passet och kunde nu säga att vi gått Björnturen 2017. Visst hade vi lite ont och var trötta men vi hade redan börjat prata om att gå mera och även att gå Björnturen 2018 för att göra det till en återkommande tradition.

 

 

Fil 2017-06-19 09 05 14

Tack gänget som fanns med oss hela helgen. Ni är underbara och tack till våra guider Anna-Luisa och Anders!

 

På tunnelbanan så såddes fröet till denna sida då vi vill dela med oss av erfarenheter av våra vandringar. Men även att vandra med hund och allt vad det innebär. Vi vill dela med oss av den glädje som vi känner inför att göra saker med våra hundar och att ge dem och oss de bästa förutsättningarna som man kan för att få en bra vandring och äventyr tillsammans.